Reserveer online Restaurant de Kamer
Reserveer MARKTPLEIN 7 7811 AM EMMEN 0591 61 81 80

Lia van Elffenbrinck

Lia van Elffenbrinck

Ik ben geboren en getogen in Nieuw-Schoonebeek, Drenthe. Na 31 jaar te zijn weggeweest waaronder een 17-jarig verblijf in het buitenland, ben ik weer terug in mijn geboorteplaats. Hier woon ik in een oud boerderijtje waar tevens mijn atelier is gevestigd. Ik heb mijn hele leven al geschilderd, maar ik dacht dat iedereen dat deed. Pas in 2015 vertelde een vriendin mij, dat ik kunstenaar was en dat ik iets met mijn schilderkunst moest doen. Voor mij was het een eye-opener. Dáárom was ik altijd anders dan anderen, dáárom was ik zo bont gekleurd. Ik hou er namelijk van dat alles in mijn leven kleurrijk is. Niet alleen als ik schilder, maar altijd, net als bloemen in de tuin. In mijn huis heeft elke kamer een andere kleur. Kleuren helpen me om te leven en laten me leven.

 

Ik schilder zowel abstract als figuratief en vooral kleurrijk. Ik gebruik acryl-en olieverf, maar ook gouache. Naast het schilderen geef ik ook workshops waar ik met veel plezier mijn kennis enkunnen aan anderen doorgeef. Verder schilder ik ook schilderijen in opdracht, maak muurschilderingen bij mensen thuis of in de tuin en kan men bij mij terecht voor kleuradvies en interieurdesign. Dit niet alleen voor de inrichting van iemands huis of bedrijf, maar ook bij theaterstukken of als decoratie bij feesten.

Het schilderproces

Elke keer als ik aan een nieuw schilderij begin, ben ik super enthousiast en tegelijkertijd in totale paniek. Ik denk dat elke kunstenaar dat gevoel kent. Ook al is het niet makkelijk uit te houden: Het is een heerlijk gevoel, maar je wordt er ook chaotisch van.

 

Als ik begin aan een abstract schilderij, pak ik niet de verf en de penselen, maar ga zitten en voel eerst mijn lichaam van top tot teen. Gewoon: voeten, benen, zitvlak, rug, schouders, hoofd en armen, net zolang tot al mijn gedachten weg zijn. Dan pas begint het schilderen. Soms komen de gedachten terug. Dan willen ze zich met het schilderij bemoeien. Ik stop dan en probeer weer alleen mijn lichaam te voelen totdat de gedachten weer weg zijn.

 

Bij mijn stadjes probeer ik orde te scheppen in de chaos door vloeiende, gebogen lijnen te trekken en door harmonie te brengen in de felle kleuren. De spanning in een schilderij onstaat door de vloeiende lijnen toch hier en daar te onderbreken en een enkele lijn weer recht te maken.

 

Door licht en schaduw toe te voegen onstaan er daken, muren of vloeren. Op het eerste gezicht is er dan harmonie, maar de chaos blijft bestaan, want het is deels onduidelijk wat het dak en wat de muur is. Toch wil ik dat het lijkt alsof je het zou kunnen bouwen.

 

Verder mogen de kleuren niet pastel zijn, ze mogen niet zweven. Een pastelkleurige wereld bestaat niet. De wereld is niet lief en zoet. Ik hou van diepe, volle kleuren. Dit effect kun je niet bereiken door in één keer de juiste kleur erop te zetten, maar ontstaat door er telkens een nieuwe laag overheen te schilderen. Het lijkt een prachtige, felgekleurde stad. Maar van dichtbij bekeken, is het onmogelijk deze wereld te bouwen. Mijn stadjes zijn meestal in het donker. Er zijn geen mensen op straat. De maan schijnt op het stadje en dat geeft de stemming weer van de stad. Deze stemming bepaalt meestal de titel van het schilderij.

 

Contact:Liavanelffenbrinck@gmail.com
Voor meer informatie: http://liavanelffenbrinck.com/

  • Stad in de war tweegeschaald